ADAS - kalibracija kamere

ADAS Kalibracija senzora

 

ADAS - Advanced Driver-Assistance Systems

Industrija automobila svakodnevno napreduje i zato ne iznenađuje činjenica da se bezbednosna oprema ugrađuje sve češće. Kao i uvek, Carglass® se brine o vašoj sigurnosti i sigurnosti vaših saputnika, pa smo iz tog razloga u ponudu naših usluga uvrstili servis i kalibraciju ADAS uređaja.

 

Šta je ADAS?

ADAS je napredni sistem zaštite i pomoći vozaču pri vožnji i glavni zadatak mu je da poveća bezbednost na putu. Ova vrsta elektronske asistencije osmišljena je tako da po automatizmu dijagnostikuje nepravilnosti na putu i smanji mogućnost ljudske greške, jer je upravo ljudski faktor najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda.

 

Zašto je potrebno uraditi kalibraciju?

Kalibraciju je potrebno uraditi kako bi se sistem adaptivne pomoći vozaču vratio u prvobitno stanje i kako bi svi delovi sistema ponovo bili u stanju da prikupljaju stopostotno precizne informacije o stanju puta, saobraćaju i objektima oko vozila. Ukoliko kalibracija nije dobra, sistem može da detektuje opasnosti koje realno ne postoje ili da ne odreaguje kada je to potrebno. Ključna stvar kod posedovanja ADAS sistema je, dakle, redovna kalibracija svih senzora u automobilu.

 

Kada se radi kalibracija?

Kalibraciju ADAS sistema je potrebno uraditi u sledećim situacijama:

 •  Prilikom promene vetrobranskog stakla
 •  Kada kontrolna tabla izbacuje greške
 •  Ako je kamera bila diskonektovana
 •  Prilikom zamene amortizera
 •  Prilikom reglaže trapa
 •  Ako je automobil udaren

 

Koje su mogućnosti ADAS-a?

Ovakvi sistemi su već uveliko standard u automobilskoj industriji, ali i dalje napreduju sa svakom novom generacijom automobila. Među njima su najčešći:

 • Prilagodljivi (adaptivni) tempomat
  Dodatak koji se najviše koristi na autoputu, ima opciju da samostalno prilagođava brzinu ukoliko detektuje da se automobili ispred ili iza nalazi previše blizu.
 • Sistem za automatsku kontrolu svetala
  Dodatak koji pomaže vozaču pri vožnji, tako što jačinu i smer svetala samostalno prilagođava datoj situaciji.
 • Sistem za automatsko kočenje
  Asistencija kočenja pri velikoj brzini, kako bi se izbegla nezgoda.
 • Sistem za automatsko parkiranje
  Ovaj vid dodatka ima mogućnost da sam proceni prostor i razlikuje se zavisno od modela i proizvođača. Najčešće se koristi za paralelno parkiranje, pri čemu pojedini vozaču pokazuju čak i koliko i u kom smeru da okrene volan.
 • Sistem za detektovanje “slepih” tačaka
  Primarni zadatak ovog sistema je obaveštavanje vozača da se neki objekat nalazi na mestu koje nije pregledno i vidljivo vozaču. U zavisnosti od modela, neki sistemi obaveštavaju putem zvuka, dok drugi imaju kamere.
 • Sistemi za izbegavanje sudara
  Ovi sistemi koriste veliki broj senzora koji očitavaju da li je vozilo u opasnosti od sudara sa nekim objektom. U mogućnosti su da detektuju druga vozila, pešake, životinje, kao i predmete na putu. Neki od njih mogu i preventivno da odreaguju u slučaju opasnosti tako što će kočiti umesto vozača ili dodatno zategnuti pojas.
 • Sistem za detektovanje znakova
  Tokom vožnje senzori skeniraju znakove i prate da li se krećete dozvoljenom brzinom. Ukoliko primete da se krećete suviše brzo, obavestiće vas na kontrolnoj tabli.
 • Sistem za upozorenje za izlazak iz trake
  Ovaj sistem koristi veliki broj senzora koji očitavaju linije na putu i prate da li automobil (eventualno) izlazi iz njihovog okvira. Ukoliko procene da nema čvrste kontrole nad volanom, aktiviraju alarm ili čak imaju i mogućnost da vozilo automatski vrate u traku.

 

Statička i dinamička kalibracija?

Statička kalibracija se radi u Carglass® servisu sa svom potrebnom opremom - pomoću posebnog uređaja koji se odlikuje najvišim stepenom preciznosti.

Za razliku od statičke, dinamička kalibracija uključuje vožnju automobila kako bi se postigli najbolji rezultati. Proizvođači automobila propisuju vrstu puta, udaljenost i brzinu. Ako se poštuju sva uputstva, kalibracija se može izvršiti optimalno.

 

Zašto izabrati Carglass®?

Verovatno ste upoznati sa paketom opreme i ADAS-om koji vaš automobil poseduje, ali nije retkost da se taj sistem poremeti usled raznih okolnosti.

Kada ste poslednji put proveravali ispravnost svog sistema? U našem servisu možete besplatno da zakažete pregled tokom kog ćemo ustanoviti da li vaš ADAS neometano funkcioniše i da li mu je potrebna kalibracija.

Pored toga, jedna smo od retkih firmi u Srbiji koja ima stručan kadar i potrebnu opremu za kalibraciju ovih sistema. Posebno ističemo da je naša oprema originalna i u potpunosti marke TEXA.

Pored fizičkih lica koja u svom posedu imaju novije automobile, posebnu pažnju bi trebalo da obrate kompanije, koje imaju veći vozni park, kako bi omogućile veću bezbednost svojih radnika.

Iskoristite priliku i besplatno proverite da li je vaš automobil bezbedan kao što mislite.

Zakažite dolazak pozivom na broj 0800 22 33 22.

Visiting Serbia? Want to speak to us in English?